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I. REFERENCES.

A. 41 C.F.R. subparts 101-20.3 and 101-20.4:  General Services Administration building regulations.

B. 32 C.F.R. Part 234:  Pentagon Reservation regulation.

C. 5 C.F.R. 2635.808:  Fundraising activities.

D. 5 C.F.R. Part 950:  Solicitation of Federal Civilian and Uniformed Service Personnel for Contributions to Private Voluntary Organizations. (Combined Federal Campaign Government-wide).

E. 5 C.F.R. 735.201, Gambling on Federal Property

F. 18 U.S.C. §§ 1301-1307, Lotteries

G. DoDD 5035.1, Combined Federal Campaign (CFC) Fund-Raising within DoD

H. DoDI 5035.5, DoD Combined Federal Campaign – Overseas 

I. DoD 5500.7-R, Joint Ethics Regulation (JER) (w/chs 1-4)

J. E.O. 12404, Charitable Fundraising (February 10, 1983)

K. E.O. 12353, Charitable Fundraising (March 23, 1982)

L. OGE DAEOGRAM, Subject:  Fundraising Activities (August 25, 1993) 

M. OGE  DAEOGRAM, Subject:  Fundraising Activities [nonmonetary items] (March 22, 1994)

N. Guidance on Analyzing Invitations to DoD Officials to Participate in Fundraising Activities and to Accept Gifts Related to Events:  DoD General Counsel memo, dated August 18, 1997

O. Conduct of CFC in DoD:  SOCO Advisory, 98-8 (October 22, 1998)

P. Guidance Regarding Military Ball Fundraisers and Similar Events:  SOCO memo, dated March 14, 1996

Q. Army Guidance:

1. AR 600-29, Fund-Raising Within the Department of the Army (1 June 2001)

2. AR 930-4, Army Emergency Relief (30 August 1994)

R. Navy Guidance:  SECNAVINST 5340.1:  Active Duty Fund Drive in Support of the Navy-Marine Corps Relief Society (8 February 1999)

S. Marine Corps Guidance: MCO 5726.14E:  Toys for Tots

T. Air Force Guidance:

1. AFI 36-3101:  Fundraising Within the Air Force

2. AFI 36-3109, Air Force Aid Society

3. HQ USAF/JAG Ethics Update Pamphlet, “Fundraising,” August 2001, pages 4-15

4. Air Force guidance on the CFC and the Air Force Assistance Fund campaign can be found on the Air Force Personnel Center website:  http://www.afpc.randolph.af.mil/votefund/Programs/Fundraising/FUNDRSN.htm

U. Internet Locations of Referenced Materials:

1. C.F.R.:   http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/index.html

2. JER:   http://www.defenselink.mil/dodgc/defense_ethics/

3. Federal statutes:  http://www.legal.gsa.gov/

4. Comptroller General opinions:  http://www.gao.gov/decisions/decision.htm/

5. Executive Orders: http://www.gpo.gov/su_docs/aces/aces140.html

6. Office of Legal Counsel (DOJ) opinions:   http://www.usdoj.gov/olc/mem_ops.htm

7. DoD Directives, Instructions, and Regulations:  http://www.dtic/whs/directives/

8. Office of Government Ethics:  http://www.usoge.gov/

II.  ETHICS PRINCIPLES COMMONLY INVOLVED.  
A. Personnel shall not use Government property for other than authorized purposes.

B. Personnel shall not use public office for private gain.

C. Personnel shall not give preferential treatment to any private organization or individual.

D. Personnel shall not hold financial interests that conflict with their conscientious performance of duty.

III.    REGULATORY BACKGROUND.

A. Fundraising is complicated because no comprehensive fundraising regulation exists.  Instead, it is governed by independent, overlapping, and unrelated regulations including:

1. Site Regulations:

a. GSA Buildings:  41 C.F.R. Subparts 101-20.3 and 20.4

b. Pentagon:  32 C.F.R. Part 234

2. Government-wide fundraising regulations:

a. OGE fundraising regulation  5 C.F.R. 2635.808

b. Combined Federal Campaign:  5 C.F.R. Part 950

3. Agency regulations.

4. Assorted guidance: In addition to OGE DAEOGRAMS, See, 

a. OGE Letter to an Employee, 91 x 28 (August 9, 1991)

b. OGE Letter to Designated Agency Ethics Official, 93 x 16 (July 22, 1993)

IV. FUNDRAISING IN AN OFFICIAL CAPACITY.

A. "Fundraising in an official capacity" requires authorization pursuant to statute, Executive Order, regulation, or other authority making such activity part of an employee's official duties.

1. DoD Official Fundraising  (JER 3-210)

a. Combined Federal Campaign (CFC)

b. Army Emergency Relief 

c. Navy-Marine Corps Relief Society

d. Air Force Assistance Fund  

e. Emergency and disaster appeals approved by the Office of Personnel Management

f. Organizations composed primarily of DoD personnel or their dependents when fundraising among their own members for the benefit of welfare funds for their own members or their dependents when approved by head of the DoD Component command or organization after consultation with the DAEO or designee.

g. National Guard.  Charitable, community, or civic organizations as identified in 32 U.S.C. 508 and DoD 1100.20, when approved by head of DoD component command or organization after consultation with DAEO or designee.  Voluntary assistance or contribution only.

2. Site regulations:  If on GSA controlled property: Fundraising a - g, above, restricted by 41 C.F.R. 101-20.308(a). 

3. Combined Federal Campaign:

a. Sources of Guidance:

(1) 5 C.F.R. 2635.808 (OGE regulation)

(2) 5 C.F.R. Part 950  (CFC)

(3) DoDD 5035.1 (CFC in DoD)

(4) DoDI 5035.5 (CFC in DoD overseas)

(5) JER 3-210, 2-302

(6) CFC Website:  www.opm.gov/cfc
b. Fundraising events such as car washes, raffles, bake sales, and races are encouraged.  

c. Lotteries permitted, when in compliance with gambling regulations.  (See Section VI, below.)

d. Limited use of appropriated funds authorized: kick-off events, awards.  Overseas program may receive administrative and logistical support and "space available " transportation.  (DoDI 5035.5, SOCO Advisory 98-8 of October 22, 1998; But see, IRS Purchase of T-Shirts for Employees Contributing Certain Amounts to the Combined Federal Campaign, 70 Comp. Gen. 248 (February 8, 1991))

e. What about tours of warships, rounds of golf with agency head, helicopter rides, tours of historic base housing, etc?

f. Contributions must be truly voluntary.  Directive guarantees freedom of choice to give or not give, and guarantees confidentiality of donation decision.  Be alert for undue command pressure to contribute.

g. May officially support and endorse CFC.  (Including use of your title and position.) (See Example 1 to 5 C.F.R. 2635.808 (b))

h. Beware:  Official support does not include official solicitation from individuals or entities that are not Federal employees.

4. Military relief societies:

a. Sources of Guidance

(1) JER 3-210

(2) Military Department directives and regulations

(a) Army:  AR 930-4, Army Emergency Relief  (30 August 1994)

(b) Navy:  SECNAVINST 5340.1:  Active Duty Fund Drive in Support of Navy-Marine Corps Relief Society

(c) Air Force: AFI 36-3101: Fundraising Within the Air Force.

(3) 5 C.F.R. Part 950  (Authority to solicit in workplace)

b. Authority for such fundraising is in 5 C.F.R. 950.102(d) and JER 3-210, which permits endorsement of "solicitations conducted by organizations composed of civilian employees or members of the uniformed services among their own members for organizational support or for the benefit of welfare funds for their members."

c. Use of appropriated funds established by Military Departments.

d. Lotteries are permitted in the Navy Department in support of Navy-Marine Corps Relief Society

e. May officially endorse and support fundraising.

5. Organizations composed primarily of DoD personnel or their dependents when fundraising among their own members for the benefit of welfare funds for their own members or their dependents when approved by head of the DoD Component command or organization after consultation with the DAEO or designee.

a. Sources of Guidance

(1) E.O. 12353 of March 23, 1982  (“Such solicitations shall be conducted under policies and procedures approved by the head of the Department or agency concerned.”)

(2) JER 3-210b (identifies some DoD guidance)

(3) 5 C.F.R. Part 950  (authority to fundraise in workplace)

(4) JER 3-211b  (logistical support)

b. May officially endorse and appear to endorse membership drives and fundraising. (JER 3-210a(6))

c. Logistical support may be provided in accordance with requirements of JER 3-211b (See V.D, below.)

6. Toys for Tots  (Marine Corps Reserve)  MCO 5226.14E

V. FUNDRAISING IN A PERSONAL CAPACITY.

A. General Rule: No personal fundraising because it disrupts the workplace, competes with CFC for donations, and invites an abuse of power by superiors or an attempt to curry favor by subordinates.

B. Site regulations:  If on GSA controlled property: may not solicit alms, solicit business, sell, or display advertising. (41 C.F.R. Subparts 101-20.3 and 101-20.4)

1. "Alms" include non-monetary items.  However, OPM advises that this regulation does not prohibit employees from placing collection boxes in public parts of building to collect food or clothing for charity.  (OGE DAEOGRAM, August 25, 1993, OGE DAEOGRAM, March 23, 1994)

2. 41 C.F.R. 101-20.308(d) exempts organizations that lease public areas of the building for cultural, educational, and recreational activities.  Organizations must obtain permit and may not disrupt official business.

C. Government-wide fundraising regulations.  

1. May not fundraise in Federal workplace.   (5 C.F.R. § 950.102 (a)

a. Exceptions:  

(1) Collections of gifts-in-kind  (5 C.F.R. § 950.102(b))

(2) Solicitations among agency members for benefit of agency members (5 C.F.R. § 950.102(d))

b. "Federal workplace" is defined by Agency Head consistent with GSA and other regulations. (5 C.F.R. § 950.102(b))  (SecDef, at JER 3-211b delegates this determination to the head of DoD component commands or organizations.)

2. May not solicit from subordinate or prohibited source.  5 C.F.R. § 2635.808(c) Prohibition of personal solicitation applies to person-to-person communications and use of name on correspondence.  Solicitations through media or mass mailings are permitted (unless targeted at subordinates or prohibited sources).

D. DoD Regulations:  

1. May provide logistical support (not speakers) to fundraisers for non-Federal entities:  JER 3-211b

a. May not interfere with readiness

b. Must serve community relations

c. Must be appropriate for DoD

d. Must benefit DoD or local community

e. No preferential treatment

f. May not violate statutes or regulations

g. If fundraising takes place in Federal workplace, it may not be for an organization that is supported by the CFC.



2. Use of position or title constitutes official support.  Problem area: organizations ask senior officials to visibly participate at fundraising events. (e.g., receive an award, give a speech, present an award, accept position as "Honorary Chairperson").  Senior officials thus become the "star attraction" for the fundraiser.  Prohibited except for "mere attendance" or delivering an official speech in accordance with public affairs directives.  (DoDD 5410.18)  For extensive guidance, see DoD General Counsel memo dated August 18, 1997.

3. Organization heads may permit personnel to solicit in their personal capacity in designated areas on Federal installations. (non-workplace) (JER 3-300a(2))

4. May use official channels to notify DoD personnel of events of interest sponsored by non-Federal entities.  (JER 3-208)

5. DoD employees may voluntarily participate in fundraising for non-Federal entities;  they must act exclusively outside the scope of their official positions. JER 3-300a

VI.   RELATED ISSUES

A. Gambling

1. JER 2-302 prohibits gambling on Government property or while on official duty.  (Several exceptions exist, including an exception for organizations composed primarily of DoD personnel or their dependents when fundraising among their own members for the benefit of welfare funds for their own members or their dependents when approved by the head of the DoD Component command or organization after consultation with the DAEO or designee, and subject to the limitations of local law and other JER provisions.)

2. Office of Personnel Management (OPM) at 5 C.F.R. 735.201 prohibits civilian employees from gambling while on duty or while on Government-owned or leased property unless necessitated by the employee's official duties.

3. Gambling Defined: Gambling is generally considered to have three elements:  (State statutes or case law may pertain, but see Brooklyn Daily Eagle v. Voorhies, C.C.N.Y 1910, 181 F. 579.)

a. Consideration (betting something of value, usually money),

b. A game of chance, and

c. An offering of a prize.  Events that do not include all of these elements are not considered to be gambling.  For example, a drawing using a CFC pledge card, when it is clear that the pledge card may include no contribution at all, is not gambling because the participants in the drawing are not required to furnish consideration to enter the drawing.

4. The rules on lotteries are discussed in Matter of Prize Drawing by General Services Administration’s Public Buildings Service, Comp. Gen. Dec. B-286536, November 17, 2000.  

B. Political Fundraising.  See Chapter D, "Outside Activities" for discussion.  However, the short answer is that military personnel and civilian employees of DoD may not solicit, accept, or receive funds for partisan political activities.

VII. FUNDRAISING IN THE AFTERMATH OF DISASTERS.  
A. Practical Advice --- leave fundraising to the professionals.  Identify established charitable organizations with disaster relief missions and direct donors to those organizations.

1. Advantages.  Established charities have the resources and experience to receive, account for, and distribute donations (and tax-exempt status!).  
2. Must avoid preferential treatment to any particular organization.  Implement objective criteria for referral of donors.
B. If your organization does conduct fundraising, all of the rules apply.  General rule is that workplace fundraising, other than CFC, is prohibited.

1. Contact Office of the Director, OPM ((202)-606-2564), for approval to conduct disaster-related workplace fundraising.

2. OPM approval unnecessary if fundraising involved an organization composed of members/employees among their own members.  5 C.F.R. 950.102(d)

C. Summary of fundraising and other disaster-related ethics issues, See Antolin-Jenkins and Epstein, “How Can We Help? Ethics Issues in Disaster Relief,” Federal Ethics Report, CCH, November 2001.

VIII. Conclusion.
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