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Employer’s Frequently Asked Questions for Employees in Combat Zone 
 

Q-38: If an employer has an employee who is called to active duty and the employer 
continues to pay the employee’s full salary while on military duty and the employee is 
stationed in a combat zone, does the employer withhold federal income tax from the 
wages?  If not, are there any Form W-2 reporting requirements? 

A-38: The employment relationship between the employee and the company was terminated 
when the worker was called for active military service with the U.S. government or for active 
service with the state National Guard. Under the circumstances, the payments made by the 
company to the former employees while they are in military service with the U.S. government 
or active service with the state National Guard are not "wages" for services performed in 
"employment" for the companies. These payments, therefore, are not "wages" subject to the 
taxes imposed by the Federal Insurance Contributions Act and the Federal Unemployment 
Tax Act or to the Collection of Income Tax at Source on Wages. 

Reference for questions 38 and 39:  IRS Revenue Ruling 69-136 

Q-39: If an employer pays an employee who has been called to active duty the 
difference of his salary and the amounts received from the military is this subject to 
employment tax withholding?” 

A-39: The employment relationship between the employee and the company was terminated 
when the worker was called for active military service with the U.S. government or for active 
service with the state National Guard. Under the circumstances, the payments made by the 
company to the former employees while they are in military service with the U.S. government 
or active service with the state National Guard are not "wages" for services performed in 
"employment" for the companies. These payments, therefore, are not "wages" subject to the 
taxes imposed by the Federal Insurance Contributions Act and the Federal Unemployment 
Tax Act or to the Collection of Income Tax at Source on Wages. 

Q-40: If an employer pays an employee who is called to active duty his vacation pay is 
this pay subject to social security, Medicare and income taxes?” 

Q-40: Yes, vacation pay that is earned or accrued prior to the worker being called for active 
duty or active service is subject to withholding as if it were a regular wage payment, even if 
paid to the worker after activation. When vacation pay is in addition to regular wages for the 
vacation period, treat it as a supplemental wage payment. If the vacation pay is for a time 
longer than your usual payroll period, spread it over the pay periods for which you pay it. 
Vacation pay that is earned or accrues after the employment relationship is terminated by 
activation is not a wage payment. 

Reference for questions 40-42: Publication 15, Employer’s Tax Guide (PDF 344K) 

Q-41: If a co-worker wants to donate vacation time to an employee who is called to 
active duty to whom is leave taxable?” 

A-41: The donated vacation time is taxable to the recipient of the vacation time. As a result, 
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the employee on active duty receiving donated vacation pay is subject to withholding of social 
security, Medicare and income taxes as if it were a regular wage payment. When vacation 
pay is in addition to regular wages for the vacation period, treat it as a supplemental wage 
payment. If the vacation pay is for a time longer than your usual payroll period, spread it over 
the pay periods for which you pay it.  

Q-42: An employee received an award from their employer and wishes to donate the 
award to a co-worker who has been called to active duty. To whom is the award 
taxable?” 

A-42: The award is taxable to the recipient. The recipient’s award is subject to withholding of 
social security, Medicare and income taxes as if it were a regular wage payment. When an 
award is in addition to regular wages, treat it as a supplemental wage payment. 

For more details on deadline extensions related to military service, 
see Publication 3, Armed Forces' Tax Guide (PDF 187K). 
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