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INCAPACITATION AND DISABILITY BENEFITS

Q1. What if a Reserve component member suffers an injury, illness or disease while in
active duty?

A1. A member who incurs or aggravates an injury, illness or disease in the line on duty is
entitled to:

1. Medical and/or dental care in any facility of any uniformed service appropriate for
treatment of the injury, illness or disease until the resulting disability cannot be
materially improved by further hospitalization or treatment (authorized under 10
U.S.C. 1074).

2. Continuation on active duty for the duration of the orders or until the member is
determined fit, or the member is separated or retired as a result of a Disability
Evaluation System determination.

3. Members who—notwithstanding their medical condition—elect release from active
duty, shall be entitled the medical care, pay and allowances less earned income as
authorized in 37 U.S.C., 204(g) and 204 (h).  This is commonly referred as
incapacitation pay.

Q2. If a Reservist suffers an injury illness or disease on active duty while in preparation
for deployment, will the individual be released from active duty? 

A2. A member on active duty who incurs or aggravates an injury illness or disease shall not
have his or her orders terminated solely because of the medical condition unless requested
by the member.  A member may not be retained under an involuntary order to active duty
past the statutory limit for service under that provision of law—24 months in the case of
partial mobilization (10 U.S.C. 12302).  A member requiring continuing medical treatment
or who has been found not to be physically qualified for retention shall, with the member’s
consent, be retained on active duty under 10,U.S.C., 12301(d), until determined fit for duty
or separated or retired as a result of a determination of the Disability Evaluation System. 

Q3. What about VA medical and disability benefits? 

A3. Reserve component members who incur or aggravate an injury, illness or disease in the line
of duty are entitled to the same Veterans benefits as veterans of previous wars or
contingencies. A Certificate of Release or discharge from active duty (DD Form 214/5
series) will be issued on release from active duty, regardless of the number of days actually
served.

Q4. If, after the completion of active duty in support of the current partial mobilization, a
Reserve member develops a medical condition believed to be associated with the
period of active duty where should they seek medical care?
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A4. Reserve members who are released from active duty and who subsequently develop a
medical condition believed to be a result of their active duty must contact their unit to
obtain specific information on where to seek care and proper authorization documents for
medical care.   

Q5. In the case that there is not a military treatment facility within reasonable distance
from the reservist residence, can he or she seek care at a Veterans Administration
(VA) hospital?

A5. Reserve members should contact their unit before seeking care at any medical treatment
facility.  In some instances the medical care could be provided by a VA hospital, when the
Department of Defense has an agreement with the regional VA hospital.  In other situations
the unit, in coordination with the Military Medical Support Office (MMSO) and the
TRICARE contractor, will authorize care at a civilian treatment facility.  In any instance, it
important for the reservist to follow the guidance provided by his or her unit.

If the individual is already medically separated or discharged for a medical condition
suffered while in the line of duty, he or she can seek care and apply for benefits directly at
the regional VA hospital.  
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